Predikan på nätet: Prövningens stund

Matt.4:1–11 
Jesus fördes av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen. När han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter blev han till slut hungrig. Då kom frestaren och sade till honom: ”Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd.” Jesus svarade: ”Det står skrivet: Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun.”

Sedan tog djävulen honom med sig till den heliga staden och ställde honom högst uppe på tempelmuren och sade: ”Om du är Guds son, så kasta dig ner. Det står ju skrivet: Han skall befalla sina änglar och de skall bära dig på sina händer så att du inte stöter foten mot någon sten.” Jesus sade till honom: ”Det står skrivet: Du skall inte sätta Herren, din Gud, på prov.”

Nu tog djävulen honom med sig upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet och sade: ”Allt detta skall jag ge dig om du faller ner och tillber mig.” Då sade Jesus till honom: ”Gå din väg, Satan. Det står ju skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka.” Då lät djävulen honom vara, och änglar kom fram och betjänade honom. 

Träningsmatch eller riktig match?

Dagens evangelietext har vi säkert läst eller hört läsas flera gånger. Men nu skall vi försöka se på den genom  att jämföra den med en match. Jag vet inte hur många som idrottar här. Men låt oss tänka på våra två stora fotbollslag i sta’n. AFC-Eskilstuna var tvungna att lämna allsvenskan förra säsongen. Även om de var sist i serien hade de lyckats sätta press på några stora lag, såsom IFK Göteborg. Det kändes konstigt. Nu har de rekryterat några nya spelare och de tränar mycket. Uniteds flickor har varit bland de bästa i Sverige. Men de har också haft svårt att besegra vissa mindre framgångsrika lag. Det kan också låta konstigt. Nu är båda lagen  igång och spelar. De har börjat litet för tidigt, skulle man kunna säga, eftersom det fortfarande är vinter. Men  de måste hinna med flera träningsmatcher innan själva säsongen börjar. Hitintills har de vunnit sina träningsmatcher, har jag hört. Behöver de alltid vinna även på träningsmatcher?

Jag känner till ett lag som drabbades av svår frustration efter en träningsmatch som de förlorade med sex – noll. Efter den förlusten  kunde de inte besegra sina tidigare motståndare på hela säsongen, trots att dessa inte var ett så starkt lag. Varje gång de skulle spela mot det laget kände de en viss oro så att de alltid förlorade mot det även på hemmaplan. Borås Elfsborg, t.ex. har ofta haft svårt att besegra Gävle på Borås Arena. Elfsborgs fanatiker började t.o.m. kalla det laget för ”Djävulen”.

Dagens tema är ”Prövningens stund”. Enligt den föreslagna evangelietexten, möter Jesus djävulen i öknen innan han skall börja sin verksamhet. Fråga blir: Är det en träningsmatch eller själva tävlingen som börjar? Vissa träningsmatcher påverkar resten av säsongen. Därför skall man ta dem på allvar.

Abrams hela familj, t.ex., drabbades likaså av frustration när Saraj inte kunde få barn. Det påverkade henne själv, men också Abram och slavflickan Hagar. Konsekvenserna av detta sträcker sig ända in i vår tid.

Öknen, prövningens plats?

Efter dopet fördes Jesus av Anden ut i öknen. Det kan låta väldigt märkligt att Gud själv tar sin son ut i öknen. Öknen betyder i detta sammanhang ett område utan liv. Det handlar ofta om de områden som tidigare var betesmarker, men som av torkan blivit ofruktbara. Det kan bli mycket kallt eller varmt där i öknen. Men det konstigaste av allt är det som författaren skriver om syftet med vistelsen där: ”för att prövas av djävulen”. Det vill säga att Gud redan vet innan han skickar sin son till öknen att denne kommer att utsättas för prövningar (match/tävling). Är det en träningsmatch eller själva säsongen som börjar? När man tänker på sammanhanget kan man förstå att det kunde tolkas som en ”träningsmatch”. Men när man tänker på motståndarens natur vet man att det är en riktig match. Jesus kommer att möta samme motståndare under hela sin verksamhet. Det handlar inte bara om att hitta rätt form innan själva tävlingen börjar.

När det gäller träningsmatcher brukar tränaren eller förbundskaptenen välja rätt plan och den motståndare som passar laget för ett sådant prov. Gud väljer öknen, ett område utan liv, där motståndaren, djävulen, hör hemma. Många tränare nöjer sig med träningsmatchen  oavsett hur den slutar. Det enda de tänker på är att få se sina spelare på planen, så att de kan börja tänka på hur det ideella laget ska se ut. Man vill få en bättre bild av det arbete som väntar under den kommande säsongen.

Men inför matchen mot djävulen får Jesus ingen sådan förberedelse. Möter man djävulen får man ingen träningsmatch. Med djävulen som motståndare handlar det om att vinna eller att försvinna.

Fasta

Under fyrtio dagar och fyrtio nätter fastar Jesus. Fastan är frivilligt avståndstagande från mat, dryck, vila, sömn, umgänge  med människor och annat, som tillhör livets behov. Fastan har praktiserats enskilt och kollektivt både i G.T. och i N.T.

Man fastar ofta i förbindelse med bön (Dan.9:3, Apg.14:23, 1 Kor.7:5), på grund av sorg (Sam.31:11–13, Matt.9:15), som tecken på sorg över synd (5 Mos.9:9, 18, Jona 3:5), under sjukdom (2 Sam.12:16, 22, Ps.35:13), före krig och olyckor (Joel 1:14), före stora avgöranden (t.ex. i Antiokia fastade församlingen vid utsändandet av de första missionärerna, Apg.13:2,3).

Fastans längd varierar mycket. Den kan vara en natt, tre dagar, sju dagar, tre veckor, fyrtio dygn, två dagar i veckan osv. För Jesus handlade det om en fyrtiodygnsfasta. En fasta där människan förbinder sig till bön före stora avgöranden har alltid varit mycket viktig för många Guds barn. Det var detta som hände med Jesus. Han skulle förbereda sig inför det stora uppdrag som väntade på honom. Men den s.k. träningsmatchen skulle  vara en riktig match.

Detta visar att när vi lever här på jorden kan vi uppleva det som ett liv mitt i öknen. Alla problem som vi möter kan tolkas som den vind som blåser i öknen, den kyla man känner där, den värme som är så stark där att den gör ont över hela kroppen. Man kan riktigt må illa. Men när vi känner oss hungriga, svaga, blir det dags för prövningarna. Kampen skall inte upplevas som en träningsmatch, utan en riktig match som spelas. Vi har inte ytterligare ett liv här på jorden då vi får ändra det som vi tycker är fel nu. Låt oss då göra allt för att vinna ”matchen”.

Ordet som verktyg

För att vinna kampen använde Jesus ett starkt verktyg, Guds ord. Det handlar om att inte ge en chans till motståndaren för att göra ett enda mål. När matchen börjar brukar det ta en viss tid för motståndarna att lära känna varandra och kolla hur det andra laget attackerar. Men om man vill gå till attack med en gång, brukar man sända ut spioner som skall kolla på hur det andra laget tränar. Under den tiden försöker man hitta motståndarens styrka och svaghet. Man planerar hur man skall få stopp på de duktigaste spelarna i motståndarlaget. Satan var säkert vid Jordan när Jesus döptes. Han hörde rösten i himlen säga dessa ord: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde”. Han tyckte att detta var Jesu styrka. Han såg honom också i öknen när han fastade och blev hungrid. Han tyckte att det var Jesu svaghet. ”Jag skall börja attackera honom på de punkterna”, tänkte han. Två gånger återkom han till detta: ”Om du är Guds son …”

När matchen börjar försöker djävulen direkt ta initiativet. Tränarna brukar ge råd till sina spelare att i ett sådant fall undvika gå på motståndarens spel. Man skall försöka kontra med att tvinga det andra laget att anpassa sig till det spel man själv vill använda. Det var det som Jesus gjorde genom att svara på djävulens första utmaning: ”Det står skrivet”. Behärskar vi vårt spel känner motståndaren svaghet och ändrar sitt spel för att anpassa sig till vårt. Det vill säga att vi tar initiativet i matchen och segern måste bli vår.

Djävulen märkte att Jesu kontraattack var så stark så att han var tvungen att anpassa sig till Jesu spel: ”Det står skrivet …”. I nästa utmaning försöker motståndaren också använda Guds ord. Men Jesus som bättre behärskar den delen fortsätter att göra mål så att i slutet blev djävulen diskvalificerad och tvungen att lämna planen: ”Det står skrivet… Gå bort härifrån!”

Segern är vår!

Varje gång vi läser kyrkans historia märker vi hur Guds barn har lyckats göra stora ting genom att ha sin grund i Guds ord. Frågan är nu vilken plats Guds ord har i våra liv. Hur ofta läser vi ordet och hur tar vi emot det, när dagens filosofier tar över, när tvivel råder överallt och när skepticismen ökar. Vilken plats har Guds ord i ditt liv?

Idag är det Första söndagen i Fastan. Vi är på väg mot Jerusalem, dvs mot påsken och i vår församling har vi som tema ”Bana väg för Herren”. Varje resa, liksom varje match, kräver en förberedelse för att den skall lyckas. En välspelad match leder till seger och segern ger beröm och ära. Jesus vann matchen och änglarna kom och betjänade honom. De applåderade honom, de hejade på honom. Det blev mål, tre mål till och med. Här ser vi en kamp som börjar enligt Guds planer. Han för sitt barn ut i öknen för att det ska prövas. Det är Gud som har placerat dig här på denna jord, i denna öken. Han vet att du måste kämpa. Men den kampen kommer att sluta med en stor seger. En seger som redan är försäkrad i Guds händer. Mellan Guds initiativ att skicka sitt barn till öknen och änglarnas jubel finns ”Guds ord”. Håll dig till det så segrar du.

Amen!

Första söndagen i Fastan
2018-02-18
Predikan av pastor Josef Nsumbu

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.