Predikan på nätet: Nåd och tjänst

Matteusevangeliet 19:27-30 
Petrus sade: ”Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss?” Jesus svarade: ”Sannerligen, vid världens återfödelse, när Människosonen sätter sig på härlighetens tron, skall också ni som har följt mig sitta på tolv troner och döma Israels tolv stammar. Var och en som för mitt namns skull har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller åkrar skall få hundrafalt igen och ärva evigt liv. Många som är sist skall bli först, och många som är först skall bli sist.”

Septuagesima
Den här söndagen heter septuagesima i kyrkoalmannackan. Det vill säga att vi befinner oss cirka sjuttio dagar innan påsk. Med andra ord, vi lämnar nu jultiden och tankarna börjar vända sig mot Jerusalem. Det blir dags då att ställa sig frågan om varför Jesus kom, varför vi skall följa honom osv. Detta stämmer överens med många frågor som Jesu lärjungar hade om sin framtid.

Hur blir det med oss?
”Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss?” Redan på annandag jul i år lästes en text som handlade om att älska Herren mer än sin pappa, sin mamma, sin son eller sin dotter (Matt.10:32-39). Det budskapet kan ha påverkat hela livet för många missionärsfamiljer. En del av dem minns fortfarande de skador som missionskallelsen har orsakat i deras liv. Jag skall inte gå in i detaljer på min egen situation, även om många kanske tror att min familj och jag säkert har haft det mycket bättre. 2003 sände Kongokyrkan mig och min familj till Sverige som missionärer, även om det begreppet inte blev accepterat här. Men när jag tänker på allt det som vi har varit med om, både mobbning, förföljelser, rasism, orättvisor, förnedring av olika slag  m.m. kan jag säga att det bara är Gud som vet hur vi har fått kämpa och hur vi ibland inte har kunnat leva ett normalt liv på grund av missionskallelsen. Som Petrus kan vi också ställa den frågan: ”Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss?”

En fråga för alla
Ingen vill arbeta utan att få bra resultat. Vi har alla ett mål som vi skulle vilja nå med allt det vi gör. Vi förväntar oss ett resultat. Det vill säga att Petrus fråga också är aktuell för varje kristen, för dig och för mig. Den frågan brukar vi ta upp när vi samtalar med de nyomvända och dem som vi tar emot i dopskolan. Det handlar inte om att skrämma bort dem utan att göra dem medvetna om att det också kan komma svåra tider och att allting kanske inte kommer att bli så som vi själva kan tänka oss. Vi har valt en väg. Vi har tackat ja till Guds kallelse. Vad blir det av oss efter det valet?

Många är de som inte ser någon framtid i det kristna livet. De hoppar av eller försöker helt enkelt undvika kontakt med det kristna budskapet. ”Hur blir det för oss?” Detta är en fråga som var och en av oss bör fundera på: ”Varför är jag kristen? Varför är jag med i S:t Eskilskyrkan?”

Flera frågor
Allting började med olika frågor som folket hade ställt till Jesus under hans sista resa till Jerusalem. En del av dessa frågor handlade om himmelriket, andra om äktenskap och även om små barn. Lärjungarna kom också med sina egna bekymmer till Jesus. De frågade honom bl.a. vem som skulle bli störst i himmelriket.

Medan Jesus välsignade små barn kom en ung man som var mycket rik. Han ville veta vad han skulle göra för att få evigt liv. Kanske tänkte han stödja Jesu verksamhet med pengar till den kassa (ekonomi) som sköttes av Judas, liksom många människor som engagerar sig i de humanitära organisationer som finns runt om i världen. Det är bra att satsa sina pengar för att hjälpa andra. Detta är t.o.m. en riktig utmaning, en stor rekommendation för oss alla idag. Men räcker det?

Den rike mannen sa att han hade hållit alla budorden och han ville veta om det var någonting som han hade missat. Han trodde att det kanske räckte med hans välgörenhet. Det blev som om han på något sätt ville ”köpa” det eviga livet med sin insats, med sina pengar. Detta är omöjligt.

Allting är möjligt
När den unge mannen, bedrövad hade gått, fortsatte Jesus att berätta för sina lärjungar om hur svårt det var för en rik att komma in i himmelriket. Det var enklare för en kamel att komma igenom ett nålsöga. Vilken stark bild! Lärjungarna undrade vem som då skulle kunna komma in i himmelriket. ”Vem kan då bli räddad?” frågade de sig. ”För människor är det omöjligt” sade Jesus, ”men för Gud är allting möjligt.”

Jesus ville ge sina lärjungar en positiv uppfattning av det kristna livet. Man kan säga att den logik som människan har i sitt tankesätt inte alltid stämmer med Guds. ”Mina planer är inte era planer och era vägar är inte mina vägar, säger Herren.  Liksom himlen är högt över jorden, så är mina vägar högt över era vägar, mina planer högt över era planer” (Jes.55:8–9).

När Petrus på ett mycket tydligt sätt ställde frågan ”Hur blir det då för oss?” svarade Jesus med en beskrivning av framtiden. Han talade först om världens återfödelse.

Samma innehåll som i dagens evangelium hittar man även i Mark. 10:  17–31 och i Luk. 18:27-30.  Det som är intressant med Lukas text är att han placerar händelsen under Jesu sista resa till Jerusalem, vilket passar bra in i den period där vi befinner oss när det gäller kyrkoåret. Vi börjar vända oss mot Påsken.

Markus och Lukas talar om ”den kommande världen” (Mark.10:30, Luk.18:30). Man kan undra om Gud kommer att skapa en ny värld eller om det skall bli en förvandling av denna värld. Den frågan diskuteras mycket av de teologer som sysslar med det som kallas ”jordteologi”. De säger att enligt judendomen är människans identitet bunden till den mark hon äger. Med andra ord: den som saknar en bit mark existerar inte. Med den uppfattningen kan man förstå orsaken till alla dessa krig som rasar i Mellanöstern. ”Jordteologerna” accepterar inte att det skall finnas någon himmel. Jesus kommer tillbaka till jorden och han skall förändra hela jorden för att det skall bli ett nytt liv, säger de.

Om  vi skall flyttas någonstans eller stanna kvar här är inte det viktigaste för oss. Det som är viktigt för oss här är att Jesus talade om en ny tid, en förändring, en utveckling. Även när vi tänker på vårt samhälle, kan vi säga att ingen av oss vill se allting fortsätta på samma sätt. Vi behöver en ny tid, en förändring.

Förändring
Förändringen är en viktig sak för hela livet. Den som inte vill förändras förlorar ”motorn” eller meningen med livet. Vi äter, vi dricker, vi går i skolan, vi röstar, vi arbetar o.s.v. för att få en förändring i vårt liv. Jesus vill att vi skall få uppleva en ny värld. Men det är ofta så att när den nya tiden kommer längtar man tillbaka till den gamla. Jesus ville säga till sina lärjungar att när förändringen kommer, när den nya tiden är inne, kommer de att få en ny status: ”Domare över Israels alla tolv stammar”. Det vill säga att de inte kommer att fortsätta att betraktas som ringa personer, nästan utan värde, utan domare med både makt, ära, nåd och ansvar. De skall leda de tolv stammarna (dvs. alla folk) på den rätta vägen. Detta är den nya status som Jesus också vill ge dig och mig idag. Han vill att du skall ta en ledande roll, inte som en diktator, utan som en lagman.

I förändringen kan man hamna i en situation där man inte tycker samma sak, även om man är vänner, syskon eller släktingar. Det handlar om ett individuellt val. Väljer man Jesus, även om hela släkten tar en annan väg, får man hundrafalt igen (dvs många nya syskon i Kristus), eftersom man kommer att bli vägvisare för många människor.

Den goda förlusten
Det kristna livet som det beskrivs av Paulus i hans brev till filipperna (Filipperbrevet 3:7–14), är som en god förlust. När man skall odla lägger man ett levande frö i marken. Det fröet förloras innan det kommer med tiotals, hundratals om inte tusentals nya frukter/nya frön. Sår man ett dött frö, då förlorar man det hela. När jag  gick på internatskola hade jag en klasskompis som tyckte mycket om grillade jordnötter. Han sådde grillade jordnötter, med hopp om att han skulle få färdiggrillade jordnötter under skörden. Men han fick ingenting  eftersom det som han hade sått redan var dött. Att förlora ett liv, en pappa, en mamma, en son eller en dotter i samband med en tjänst för Gud handlar bl.a. om att satsa på det bästa man kan ha, det som är levande, för att kunna få mycket mer.

”Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss?” Jesu svar visar att det inte handlar om en prestation när Gud vill ha oss i sin tjänst, utan om en nåd.

Amen!

Septuagesima
2017-02-12
Predikan av pastor Josef Nsumbu

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.