Predikan av Josef Nsumbu 10/5 “Växa i tro”

Joh.17:9–17

Jag ber för dem. Jag ber inte för världen utan för dem som du har gett mig, eftersom de är dina. Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt, och jag har förhärligats genom dem. Jag är inte längre kvar i världen, men de är kvar i världen och jag kommer till dig. Helige fader, bevara dem i ditt namn, det som du har gett mig, så att de blir ett, liksom vi är ett. Medan jag var hos dem bevarade jag dem i ditt namn, som du har gett mig. Och jag skyddade dem, och ingen av dem gick under utom undergångens man, ty skriften skulle uppfyllas. Nu kommer jag till dig, men detta säger jag medan jag är i världen, för att de skall få min glädje helt och fullt.

Jag har gett dem ditt ord, och världen har hatat dem därför att de inte tillhör världen, liksom inte heller jag tillhör världen. Jag ber inte att du skall ta dem ut ur världen utan att du skall bevara dem för det onda. De tillhör inte världen, liksom inte heller jag tillhör världen. Helga dem genom sanningen; ditt ord är sanning.

En dag för att tacka Herren

Idag är det femte söndagen i påsktiden. Vi befinner oss mellan Jesu uppståndelse och hans himmelsfärd. Lärjungarna går omkring och funderar över sin framtid. Ibland sitter de inom stängda dörrar. De vet inte vad de skall göra. Ibland är de ute och försöker känna sig hemma i det vanliga livet, ett liv som de lämnade för tre år sedan. Under den tiden bär de också ett löfte om att de skall få möta Jesus igen på ett berg i Galileen. Han har redan visat sig för dem vid olika tillfällen. Men det där mötet på berget kommer säkert att bli annorlunda, eftersom han kommer att hålla ett tal. Ingen vet om livet blir som det var, innan han dog eller om det skall bli annorlunda. Man kan säga att Jesus har gett sina lärjungar en tid för att de skall kunna växa i sina tankar. Han låter dem bli lite mognare i sina funderingar och i sin tro, så att de kan förstå det som han skall säga till dem i det som han själv visste skulle bli det sista talet.

Kyrkan har placerat denna dag under temat ”Att växa i tro”. Det är viktigt att man får växa. Det går inte att hela tiden leva som ett litet barn. När man växer hoppas man att bli litet mognare för att kunna begripa en del saker i livet, eftersom varje steg i livet har sina utmaningar. Det man inte kan begripa som barn blir lättare att förstå som vuxen.

Den här dagen kallas också ”Cantate”, efter ett latinskt ord som betyder ”sjung!” Det handlar om en utmaning, en order till jubel: ”Sjung!” Man skulle kunna kalla dagen ”tacksamhetsdagen”, eftersom kyrkan vill betona den tacksamhet som varje människa bör ha inför allt det goda som Gud har gjort och fortsätter göra för oss. Tacksamheten kan betraktas som ett mognadstecken. Igår var vi i Västerås fira vårt barnbarn som fyllde två år och vi fick lägga märke till att hon redan kan säga tack. Ett barn som har lärt sig tacka har nått en viss mognadsnivå. Det barnet har fått växa i sin personlighet.

Att växa i tro”

Två ord är viktiga här: ”växa” och ”tro”. När man ställer frågor som handlar om tro eller om religion idag, lägger man märke till att den som blir tillfrågad i första hand har många frågetecken, tvivlar, förnekar. Det är inte enbart dåligt. Men den som tror förväntar sig något. ”Tron”, brukar vi läsa i Bibeln, ”är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se.” [Heb.11.1]

Utifrån temat ”Att växa i tro” kan man ställa några enkla frågor: varför skall man växa i tro, när gör man det och hur? Genom dagens texter kan vi notera en hel del svar på dessa frågor.

Man växer för livet. Dagens evangelietext är en del av Jesu bön för sina lärjungar och för världen. Bönen gäller alla dem som tillhör Jesus. I hela bönen hittar man olika kategorier av människor som Jesus tänker på. Först tänker han på dem som han kallar för de som Gud, Fader hade gett honom. Men sedan tänker han också på alla som skulle komma till tro på honom genom den första gruppens ord. Med andra ord gäller hans bön inte bara lärjungarna utan även dig och mig, oss som inte var ögonvittnen, utan fick tro på apostlarnas berättelser.

Det som är märkligt här är att Jesus tydligt säger att han just då inte tänker på världen. Han ber för lärjungarnas helgelse, vilket innebär, enligt den kristna tron, en process varigenom den kristne förvandlas till allt större helighet och likhet med Kristus. Den processen betyder en utveckling, ett liv. Det betyder att vi skall växa för livet. Ett viktigt tecken för liv är tillväxt. Det som inte växer är dött.

Det finns krav för att kunna växa.

1- Att bevara livet. Jag kommer ihåg min klasskamrat som jag berättade om tidigare, som ville skörda grillade jordnötter genom att så grillade nötter. Trots att han vattnade dem nästan varje dag, växte ingenting av dem. Ty de redan var döda. Man skall inte förlora det liv som man redan har fått. Ingen människa kan skapa ett nytt liv. Det är bara Gud som är livets källa. Vår uppgift är att vårda det liv som Gud har gett oss. Jesus som vet att de som tror på honom måste växa, ber att de först skall bevaras. Det som inte finns kan inte växa.

2- Det som skall växa behöver ett rum, ett utrymme. Ett träd som inte sitter kvar med sina rötter i jorden kan inte växa. Ett barn utan hem får stora problem att växa. Jesus ber för att de som tror på honom, även när han själv inte blir kvar i världen, skall få en plats på jorden. Vår tro behöver ett utrymme, en plats för att kunna växa. Det kan handla om en kyrka, en församling, ett samhälle, en gemenskap.

3- Allt det som är vid liv kan bli attackerat av olika saker. Jesus ber för att lärjungarna skall skyddas. Den enda som går förlorad är Judas. Vi vet att i det kristna livet finns mycket som kan göra vårt liv svårt: förföljelser, frestelser mm. Men Jesus garanterar beskydd för alla de sina. ”Bevara dem från de onda”, ber han till Gud. Man skall också veta att det träd som växer möter vind!

4- För att en blomma skall växa på bra sätt måste trädgårdsmästaren veta vilken typ av växt det handlar om och hur man skall vårda den. En vinterdag, när mina barn var små, märkte jag att alla blommor hemma hade vissnat. Jag undrade om vad som hade hänt. Då kom min yngste son, så stolt och berättade för mig att han hade hjälpt mig, eftersom jag hade glömt att vattna blommorna dagen innan. Så han gjorde det. Men för att de inte skulle frysa (tyckte han) hällde han på dem varmt vatten. Då började jag förklara för honom hur man vårdar blommor. Vissa blommor behöver vattnas varje dag, medan andra en gång i veckan eller en gång varannan vecka. En del blommor klarar kylan medan andra trivs i värmen osv. Här säger Jesus: ”De tillhör inte världen, liksom inte heller jag tillhör världen.” Det betyder att vi kristna måste veta vad som är bra för oss och vad som inte är bra. På det sättet kan vi veta om vilken typ av föda som kan få oss att växa. Jesus ber sin Fader att helga hans folk genom sanningen, ty Guds ord är sanning. Detta är viktigt när lögn, hyckleri och korruption har fått plats även inom kyrkan.

Hur kan vi koppla detta budskap till dagens sammanhang?

a- Flera tolkar den kris som råder i världen idag som Guds straff mot människan. Det kan stämma. Men om vi håller oss till Guds kärlek och Guds löften, hittar vi vad Jeremia skriver: ”Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp. När ni åkallar mig och ber till mig skall jag lyssna på er” (Jer. 29:11–12).

Gud ger oss allting vad vi behöver och Jesus ber för oss. Man kan säga att det som är kvar för oss bara är att nyttja på bra sätt det liv som vi har tillsammans här och nu. Gud vill oss väl!

b- Men, med tanke på att vår tro behöver ett utrymme, ett hem, vill Gud att vi själva också skall ta ett ansvar. Det handla om att vårda vår jord, men också att sköta våra relationer med varandra. Dagens episteltext (Gal. 5:13-18) påminner oss om det som Jesus själv kallade den största lagen, ett nytt bud, nämligen ”kärlek”. Kampen mot Coronaviruset har visat att människan behöver sin medmänniska. All vår splittring, alla våra motsättningar mellan länder, raser, politiska partier eller religioner har ingen plats i den värld som vi behöver bygga tillsammans. Därför ber Jesus om att vi skall bli ett. Hemligheten för den enheten bygger på det som Aposteln Johannes betonar med dessa ord: ”Mina kära, om Gud har älskat oss så, måste vi älska varandra. Ingen har någonsin sett Gud. Men om vi älskar varandra är Gud alltid i oss, och hans kärlek har nått sin fullhet i oss.” (1 Joh. 4:10-16).

Min vän, tänk om alla skulle älska varandra, hur vår värld skulle se ut? Hur vår kyrka skull se ut? Hur vårt samhälle skulle se ut?

c- Den oro som har nått alla hjärtan har bara en lösning: Gud som kan bevara oss. Det är han, enligt dagens gammaltestamentliga läsning (Jes. 57:15–16), som kan ge de försagda mod och de modlösa kraft, så att livsanden inte skall förgås och inte heller de levande väsen som han har skapat. Det var också i den meningen som Jesus hela tiden hälsade sina lärjungar med orden: ”Var inte rädda!” Och i slutet sa han: ”Jag är med er alla dagar till tidens slut” (Matt. 28:20b).

Amen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.