Predikan på nätet: Änglarna

ängelMatt. 18:7-10
Jesus sade: ”Ve dig, värld, med dina förförelser. Förförelserna måste ju komma, men ve den genom vilken de kommer. Om din hand eller din fot förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller ofärdig än att kastas i den eviga elden med händer och fötter i behåll. Om ditt öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet enögd än att kastas i helvetets eld med båda ögonen i behåll. Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske faders ansikte.

 Om din hand eller din fot förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig… Om ditt öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig.”

De här orden är väldigt hårda. De handlar om en del av det svar som Jesus gav till sina lärjungar när de ställde honom frågan: ”Vem är störst i himmelriket?” Det var en mycket viktig fråga för lärjungarna, med tanke på hur svårt det var för dem att förstå meningen med sin kallelse.

Men måste man verkligen förlora en del av sin kropp för att komma till himmelriket? Vem kan acceptera det? Kan ett öga eller en arm eller en fot bli orsaken till förförelser?

Den belgiska kolonialmakten under Leopold II straffade kongoleserna hårt genom att hugga av armarna på dem som inte hade lyckats samla den mängd av gummi som krävdes. Efter de rapporter som kom från den svenska missionären, Sjöblom och hans engelska kollega, Morell som bägge två fanns på plats, uppfattades Leopold II:s handling som ett brott mot mänskligheten.

Det känns hemskt att börja tala om att hugga bort armen eller benet för att få komma till himmelriket.

Många är de som blir mycket förtvivlade när doktorn säger att man t.ex. måste amputera ett ben eller en arm. En av mina kusiner fick en sjukdom i benet. Troligen var det cancer. Doktorn insåg att det inte fanns något medel som kunde bota den sjukdomen. Den enda lösningen var att amputera benet, vilket min kusin inte ville höra talas om. Han tyckte att det var svårt för honom att leva utan sitt ben. Några månader senare dog han.

Jag kommer ihåg själv när jag förlorade mitt finger på vänstra handen. På operationsbordet grät jag och doktorn frågade mig om jag hade ont, eftersom han hade gett mig tillräckligt bedövningsmedel. Mitt svar var: ”Nej, jag har inte ont, men jag gråter för att jag inte längre kommer att kunna spela gitarr.

Jo, vi vill leva hela. Men här säger Jesus: ”Hugg av, riv ut … om du vill komma till himmelriket!”

Den rekommendationen kan också tolkas på olika sätt.

Många familjer splittras, därför att någon betraktas som orsaken till förförelserna och då vill man bli av med den personen. Ibland blir man ovänner i släkten. Det är det som många falska profeter har infört i många länder i Afrika, t.ex., där man betraktar vissa personer, även små barn, som ”häxor”, med tusentals barn på gatan som följd.

Jesus vill visa  hur svårt det kan vara att bekämpa det onda. Det handlar ibland om att våga ta bort det som sitter djupt inom oss och leder oss fel. Det handlar också om att prioritera framtiden genom att göra oss av med vissa saker som vi är vana vid, men som kanske tynger oss eller som inte leder oss någonstans.

En afrikansk pastor var på besök i Japan. En dag fick han besöka en av dem som hade överlevt Hiroshimabombningarna. I ett rum fanns en man som man hade amputerat båda armarna och båda benen på. Pastorn såg jättebekymrad ut och visste inte vilka ord han skulle använda för att trösta en sådan person. Men han blev överraskad av mannen som välkomnade honom med glädje i sitt rum och sade: ”Jag skickade först mina två armar till himlen, sedan skickade jag också mina två ben. Tror du då att någonting kan hindra denna del av kroppen som är kvar att också komma in? Jag väntar på den dagen då den ska göra det!”

Vilka starka ord! Mannen kände sig redan inne i himlen.

Dagens evangelietext slutar med att Jesus talar om änglarna, vilket är dagens tema. ”Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små”, säger han. ”Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske faders ansikte.” Här kan man ställa frågan: ”Vad kan en ängel vara?”

När jag predikade under samma tema förra året sade jag bl.a. att i Bibelns mening är en ängel ett sändebud, en budbärare. Men i det arameiska språket betyder ängel också vakande, vaksam. Själva ordet är så vanligt i Bibeln att det finns i nästan alla böcker, utom Ruts bok, Esters bok, Johannesbreven och Jakobs brev. Det vill säga att det är ett mycket viktigt begrepp.

Många är de som inte tror på änglarna. De finns inte, säger de. Du behöver inte tro på änglarna, brukar jag säga till sådana människor. Men du skall bara veta att de finns, antigen i en obegriplig form eller i en vanlig mänsklig form. Du själv eller din nästa kan också vara en ängel. Vi kan vara änglar för varandra. Änglarna är Guds sändebud.

När Jesus talar om änglarna här ser man en anknytning till himmelriket: ”… att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske faders ansikte.” Det betyder att Guds rike omfattar hela universum, med både människor och änglar. Änglarna beskrivs ofta som andeväsen som står under Guds ledning. Den beskrivningen visar oss att Gud inte kan begränsas till det som vi ser. Himmelska kroppar behöver inte se ut som de jordiska. Därför beskrivs änglarna ibland som ”konstiga varelser”, med vingar o.s.v. Änglarna är där för att spela olika roller som Gud ger dem i uppdrag.

Daniel som hade tappat alla krafter och som inte ens kunde andas, fick se någon som såg ut som en människa och som rörde vid honom och gav honom styrka. ”Var inte rädd,” sa denne till honom, ”du är högt älskad, allt skall gå väl. Var stark!” (Dan. 10:15-19). Det betyder att när vi har tappat även det som vi har varit som bundna till för att kunna prioritera himmelriket, kommer Gud med en ny styrka.

Gud sitter här nu. Du saknar ingenting. Har du Herren med dig har du allting du behöver. Det som du inte kan, gör änglarna åt dig på Herrens befallning.

Nu står Guds ängel nära dig. Vad har du som förleder dig till fall? Är du beredd att ta bort det?

Amen!

Den Helige Mikaels dag
2016-10-02
Predikan av pastor Josef Nsumbu

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.