Predikan på nätet: ”Härifrån och vidare”

lina_img_1402Gud vill något mer. Det är detta som är utgångspunkten för Pingstdagen. Gud vill något mer och skapar med Pingstdagen förutsättningarna för detta mer.

Det Gud hade att tillgå den första Pingstdagen, var tolv lärjungar som se´n påsktiden levt som i en berg- och dalbana. Tolv lärjungar som ömsom trodde, ömsom tvivlade. Som tidvis levt som i ett vakuum där de funderade över vad som var meningen med att Jesus togs ifrån dom.
Det var kring Jesus som allt kretsat i tre intensiva år. Där blandades jubel och hosianna-rop med svek och död. Gott och väl att Jesus uppstod från de döda och kom till dom igen, men varför se´n försvinna en gång till? Det han lämnade efter sig var ett ”vänta”, och jag tänker: hur många tycker det är ett bra svar, när man inget hellre önskar sig än att få svar på sina frågor och få klarhet i sitt liv?
Självklart hörde lärjungarna när Jesus förklarade att han skulle lämna dom, men för den skulle inte överge dom. Dom hörde men kunde inte riktigt ta det till sig. De hade svårt att se meningen med att vänta.
Så blev Pingsten det som till slut tog lärjungarna ur känslan av övergivenhet. Pingsten blev svaret på det Jesus talat om att han visst skulle se till att de fick den hjälp de behövde.

Med Anden bevisade Gud att han fortsatt älskade världen. Med kärlek kom Jesus till världen. Med kärlek gav Gud Anden till lärjungarna, och med kärlek ger Gud fortsatt av sig själv till oss.
Anden gör Gud närvarande också i vår tid. Anden gör så att vi kan säga, och andra med oss, att här är Gud – ”här i sitt hus sluter han in oss i värme och ljus”. Att detta kan ske här och på andra platser i ett och samma ögonblick.
Guds vind sveper över världen och förenar oss med andra, som precis som vi, får vara med om hur Gud sätter hjärtan i brand, hur människor blir helade till kropp och själ, hur Gud på andra sätt ger av sitt goda in i enskilda människors liv och in i olika sammanhang.

Anden fyller oss med Gud, på samma sätt som vi andas in den syresatta luften som ger våra kroppar liv och lust.
Anden ges till oss som i realiteten en gåva till gemenskapen.  Det avgörande är inte vilka fördelar jag själv får, utan hur gemenskapen berikas av det Gud ger och gör genom sin Ande.
Det är viktigt att säga att det egentligen inte är något nytt som kommer med Anden. Jesus är tydlig med det i texten vi läst. Uppgiften för Anden är att påminna om det Jesus sagt – det vi i en mening redan vet. Utifrån det Jesus sagt lär oss Anden mer om trons liv. Anden hjälper oss att förstå, och jag tänker att det är samma under som sker i vår tid, som det vi läser om i Apostlagärningarna, då Anden gav nya språk till lärjungarna så att de kunde berätta om Guds goda gärningar och dom som var där kunde förstå på sitt eget språk.
Anden hjälper oss att utifrån våra olika erfarenheter och talanger, vår intuition och våra kunskaper göra Guds ord och trons liv begripligt för människor i vår tid.

När Gud genom sin heliga Ande handlade med lärjungarna så var det i en utåtriktad rörelse.
Det var inte gömstället i rummet på övervåningen som Gud för all framtid tänkt för lärjungarna, utan  Jerusalem – hela sta´n – därtill landet som låg däromkring – Judéen och Samarien och vidare ända till jordens yttersta gräns, Apg.1:8.
Det var i flera meningar ett uppdrag utan gränser, och jag fascineras av hur Gud tänkte om den lilla gruppen lärjungar och hur uppdraget till dom hade med hela jorden att göra – att en liten grupp på tolv skulle kunna göra skillnad för hela jorden.
Löftet om att Gud genom sin Ande skulle vara med öppnade perspektiven. Anden hjälpte lärjungarna ur sitt navelskåderi till att se längre och större. Anden tog bort rädslan och förlägenheten. Nya förutsättningar skapades med Andens hjälp.

”Känn ingen oro och tappa inte modet”. Detta är evangelium till oss idag på Pingstdagen 2009. Ett tilltal till oss i en tid då mycket svajar för många. Så lite som är självklart och vi undrar hur det ska bli med det som vi för vårt dagliga liv är beroende av.
Evangelium är till sitt väsen just detta att Gud inte har lämnat oss åt vårt öde. Det är inte ute med oss. Du är inte ensam. Hjälp finns att få.

Gud kommer till oss genom sin heliga Ande och drar oss med i sin rörelse – nästan som i en dans.
”Se hur gudsvinden bär, hur den lyfter just här. Du får komma precis som du är”.

”Vägen den börjar där du står,
så är det att vara född av anden.
Glädjen du känner är en gåva,
en hälsning från en okänd som ville ditt liv.
Se hur gudsvinden bär, hur allt vänder just här.
Du är älskad precis som du är”, PsoS 827.

Härifrån och så vidare! Det är detta som gäller också idag – Pingstdagen 2009!                    

Amen.
 

Text: Joh.14:25-29
Tema: ”Den helga Anden”

Bilden: I gudstjänsten medverkade Lina Lidskog, Elias Sporrong och Maria Fahlén Eriksson med musik.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.