Hälsning från Jerusalem och Betlehem

[singlepic=185,160,120,,]Kommer just från ett oroligt Betlehem. Gårdagens “avrättning” av fyra palestinier mitt inne i Betlehem, har väckt stor vrede. Som någon uttryckte det av dom vi mött idag: “mordet på dessa fyra är ett mord på Betlehem”.  Vi fick ändra våra planer, då man idag begraver dessa fyra och en stor demonstration ska hållas just där vi skulle ha haft ett av vara möten. Vi blev kvar i den lutherska kyrkans kulturcenter. När vi gick från detta center mötte vi alla dom som var på väg till torget framför Födelsekyrkan, där demonstratioinen skulle hållas. Vi får se senare under dagen hur den avlöpte. Kanske vet ni i Sverige mer om detta än vi som är på plats.

Jag är i Jerusalem och Betlehem tillsammans med andra i BILDA för att med lokala samarbetspartners samtala om BILDA:s studiecenter i Jerusalem, där jag är ordförande i en styrgrupp. Idag har vi träffat Mitri Raheb, präst i den lutherska kyrkan, och en stor inspiratör för mycket viktigt som hander i Betlehem. I detta så deprimerande sammanhang talade han om att ge “Rum för hopp” och att bjuda motstånd mot allt det som bryter ner sa många – inte minst många unga människor. Dödens “liturgi” måste mötas av en hoppets “liturgi.” Mitri Raheb ar en person att beundra.

I går mötte vi den grekisk ortodoxe patriarken Teofilos III. Det var ett högtidligt möte med en av världens stora kyrkoledare. Pa samma sätt har vi mött andra företrädare för de kristna i Jerusalem. Kristna här i Jerusalem lever som en minoritet, hårt trängda av andra intressen. Gång på gång ber människor oss att inte lämna Jerusalem. Mer än någonsin behöver vi vara på plats. Närvaron gör skillnad. Detta är på många sätt ett centrum för mycket av det som händer i världen. Fascinerande på många sätt. För övrigt har vi träffat folk från svenska komnsulatet och representanter från andra svenska organisationer som finns på plats här i området.

Pa lördag hoppas jag kunna ta mig tilbaka till Betlehem för att träffa familjen Quimsiehs familjer. Hishams pappa firar sin 80-årsdag. Ska bli trevligt att återse familjen.

Pa söndag hoppas jag att tekniken är med oss så att vi kan höras via telefon i gudstjänsten som firas i S:t Eskilskyrkan.

Hälsningar fran ett soligt och varmt Jerusalem!

Claes-Göran Ydrefors