Predikan på nätet: I Jesu namn

Joh. 2:23-25
Medan han var i Jerusalem under påskhögtiden kom många till tro på hans namn när de såg de tecken han gjorde. Men själv anförtrodde sig Jesus inte åt dem, eftersom han kände dem alla och inte behövde höra någon vittna om människan. Han visste av sig själv vad som fanns i människan.

Ett Nytt År

Tolv månader har gått, ett helt år har försvunnit. Men tolv nya månader ligger framför oss, ett nytt år har kommit. Slutet av ett år innebär alltid början av ett nytt år. Det känns som en cirkel. Ibland kan det uppfattas som att man hela tiden återkommer till en och samma punkt, men i verkligheten fortsätter en lång vandring som kommer att ta oss till ett mål.

Tanken på en resa som fortsätter får oss tänka på en framtid, på någonting nytt, i stället för att bara fastna på det som vi är vana vid, det som vi kanske tror ska återkomma varje år. Det är klart att det återkommande kan ge oss en trygghet, eftersom vi vet ungefär vad vi väntar på, hur det skall bli, medan det nya kan orsaka ovisshet om framtiden, det kan ibland försätta oss i en obekväm situation, med oro och stigande stress.

Inför det nya året får vi vara tacksamma att en hel del av det som har varit jobbigt förra året kanske kommer att undvikas när vi hör talas om t.ex. de olika överenskommelser om fred som har undertecknats de senaste dagarna. I mitt hemland var det så sent som igår kväll som den sittande regimen kunde skriva under ett avtal med oppositionen om ett kommande val. Vi hörde också i förrgår att ett avtal har tagits emot av FN om att vapnen skall tystna i Syrien. Det finns flera andra liknande exempel som kan ge oss hopp för framtiden.

Vi vet att det finns mycket under det år som har gått (2016), som kan likna det som hände under det år som gick tidigare (2015). Men samtidigt kan man räkna upp mycket som är nytt. På samma sätt vet vi att en del saker kommer att förbli som under 2016, men vi vet också att det är mycket som kommer att bli annorlunda. 2017 kommer inte att likna 2016.

Dagens evangelietext handlar om fortsättningen på en händelse som andra evangelister placerar mot slutet av Jesu verksamhet, nämligen när Jesus rensade templet efter intåget i Jerusalem. Men Johannes placerar händelsen i början av Jesu verksamhet. Efter att han hade gjort sitt första under i Kana stannade han kvar ett tag i Jerusalem och rensade templet.

När detta hände enligt de olika versionerna har ingen stor betydelse för oss just nu. Vi vet bara att det hände. Men när vi placerar texten i vårt sammanhang, nämligen början av ett nytt år, blir det extra intressant. Det som Jesus gjorde blev någonting helt nytt för både översteprästerna, de skriftlärda och hela folket. Han rensade templet genom att kasta ut dem som sålde, dem som köpte och dem som växlade pengar, det vill säga dem som förstörde ordningen i det heliga templet. Här blir vi också utmanade till att försöka göra en rensning i våra liv, av det som inte har varit bra. Vi måste försöka lägga det åt sidan som inte har fungerat för oss. Det kan handla om brister eller bekymmer.

Man skulle kunna tro att det som Jesus hade gjort skulle orsaka stort motstånd och stark reaktion från de berörda och från hela samhället. Nej! Han som agerade ensam, även om han hade sina lärjungar med, gjorde det med stor makt. Det upplevde alla. Det var det som gjorde att medan han var kvar i Jerusalem under påsktiden kom många i stället till tro på hans namn när de såg de tecken han gjorde. Det vill säga att den rensning som behövs i våra liv kan uppfattas som en konflikt i vårt eget liv, eller mot andras åsikter. Men i Jesu namn blir det positivt, eftersom Jesus behåller hela makten. Allt det vi gör i Jesu namn kan bara leda till seger, eftersom det finns tecken som kommer att bekräfta det.

Men vi måste hålla oss vakna, eftersom det kan komma många med olika budskap, visa konstiga tecken och hävda att de gör detta i Jesu namn. Jesus själv sa att det skulle komma många och profetera i hans namn. Men han känner igen vem som är vem, eftersom han vet vad som finns i människan. Därför är det viktigt att se vilka tecken som följer vårt budskap för att kunna veta att det verkligen handlar om Jesu namn.

Nu när vi firar en förnyelsegudstjänst, låt oss göra en riktig rensning i våra liv genom att bekräfta eller förnya vårt dop, precis som en man eller en kvinna säger på nytt till sin fru eller man: ”Jag älskar dig”, trots att han eller hon redan har sagt det tidigare.

Nu är det nya året här. Herren vill utmana dig att gå in i det i Jesu namn, vilket innebär att visa de tecken som passar eller som är överens med Jesu namn.

Amen!

Nyårsdagen 2017

2017-01-01
Predikan av pastor Josef Nsumbu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.