Predikan på nätet: Ett nådens år

Corazon sjöng under ledning av Stefan Silversten
Corazon sjöng under ledning av Stefan Silversten

Luk. 4:16-23 (s.1406 i Psalmboken)
Jesus kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, och man gav honom profeten Jesajas bok. När han öppnade den fann han det ställe där det står skrivet: Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren. Han rullade ihop boken och gav den tillbaka till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina blickar riktade mot honom. Då började han tala till dem och sade: ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig.” Alla prisade honom och häpnade över de ljuvliga ord som utgick ur hans mun. Och de frågade: ”Är det inte Josef son?” Då sade han till dem: ”Snart kommer ni med talesättet: Läkare, bota dig själv! Och säger: Allt som vi har hört att du har gjort i Kafarnaum, gör det här i din hemstad också.”

Sakarja 9:9–10. (s. 1404 i Psalmboken).
Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas. Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände.

Tänk om alla fattiga skulle få vad de behöver idag … Tänk om alla fångna skulle bli fria idag … Tänk om alla blinda skulle få se idag … Tänk om alla förtryckta skulle  få frihet idag … Tänk om alla krig skulle ta slut idag och fred skulle råda i Syrien, i Irak, i Yemen osv … Tänk om hela folket i Sydsudan skulle försonas och även de som finns i flyktingsanläggningar skulle få återvända till sina hem … Tänk om våra vänner som redan har fått rota sig i Sverige skulle få höra att de får stanna och leva med oss här … Tänk om arbetslösheten skulle besegras och alla få leva ett normalt liv utan märkliga bekymmer … Tänk om alla afrikanska presidenter skulle lära sig respektera sina länders konstitutioner och lämna makten till nya folkvalda ledare i stället för att vilja hålla sig kvar vid makten … Tänk om de kristna i Iran och i Afghanistan skulle få leva fritt i sin tro idag … Tänk om alla skulle älska varandra och sluta känna sig hotade av andra människor … Tänk om främlingsfientligheten och rasismen skulle försvinna på hela vår jord …

Tänk om och tänk om …

Listan kan bli lång. Kanske var den ännu längre när Jesaja profeterade om Israels goda tider efter fångenskapen i Babylonien (Jes. 40 – 66). Listan var säkert lång också när Sakarja kom med glädjeropet till sina landsmän: ”Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given…” Det var ett messianskt budskap till ett folk som längtade efter befrielsen, freden, lyckan, nåden, livet.

När Jesus föddes var hela det området under ockupationsmakt. Romarna härskade över allt och folket längtade efter en Messias, en frälsare, en befriare. Alla grundade sitt hopp på de profetior som var skrivna i olika böcker som de brukade läsa i synagogan under sabbaten. Bibelböckerna var inte samlade i en enda bok, på det sätt som vi har Bibeln idag.

Efter en lång resa i Galileen, där han hade besökt många byar, predikat och botat de sjuka, kom Jesus till sin egen by, där han hade växt upp. Det rykte som hade spridit sig i hela regionen om honom efter det som han hade gjort under resan hade skapat en ny längtan bland folket i Nasaret. ”Han är ju härifrån. Han är vårt eget barn. Han kommer säkert att göra mer än vad han har gjort på andra ställen”, tyckte de. I Nasaret brukade Jesus gå till synagogan sedan han var liten. En sådan här helg är mycket speciell för oss, då vi vet att många besöker sina gamla församlingar för att uppleva det som de har fått med sig från sin uppväxt. Men tyvärr har också många upphört med denna goda vana.

Den dagen var lite annorlunda. När Jesus reste sig i synagogan för att läsa gav man honom profeten Jesajas bok. Det står inte i Bibeln varför det var denna bok. Om man vill spekulera kan man säga att det kanske handlade om en kalender som man följde. Men detta är inte det som intresserar oss just nu, utan den text han läste: Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren (Jes.61:1ff).

När han blev färdig rullade han ihop boken och gav den tillbaka till tjänaren och satte sig. Sedan sade han: ”Idag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig.”  Det var dagens predikan. Även om den var så kort, gick den rakt in i åhörarnas hjärtan så att många prisade honom (det står alla) och häpnade över de ljuvliga ord som utgick ur hans mun. Men den predikan startade å ena sidan ett samtal och å andra sidan en ”aggression” så att en hel del av byborna ville störta honom ner från berget utanför byn eller staden.

De hade glömt att han var uppväxt i deras by. De tänkte inte längre på att de hade väntat att han skulle göra mer än vad han hade gjort på andra ställen.

Så kan man lätt missa någonting viktigt i livet när man först inte vill förstå vad Herren har att säga till en. Här handlar det om ett ställe i skriften som har gått i uppfyllelse, ett ord som blivit verklighet.

Idag börjar vi ett nytt kyrkoår. Ett nådens år har givits oss. Gud, genom sin son Jesus som kommer till världen, har säkert en plan för dig och för mig idag och under hela det nya året. Du har själv säkert också en hel del önskemål för dina affärer, ditt arbete, din familj, dina studier, din framtid. Du har säkert en önskan för din hälsa, ditt äktenskap, dina barn osv. Tänk om din önskan skulle bli verklighet idag … Tänk om din bön skulle bli besvarad idag …

Tänk om dina största behov skulle uppfyllas idag … Tänk om dina bekymmer skulle förvandlas till en stor lycka … Tänk om din dröm skulle gå till uppfyllelse idag …

En glad adventstid önskas dig nu, med Guds rika välsignelse!

Amen!

1: a söndagen i Advent
2016-11-27
Predikan av pastor Josef Nsumbu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.