Main menu:

Månadens förbönsämne

Vi ber för dem som på något sätt drabbats av Covid -19.

Vi ber för en positiv förändring kring det rådande läget.

Vi ber för alla barn och ungdomar som nu går på sommarlov.

Prenumerera på notiser

Email:

Sök på sidan

Kontakta våra anställda.

Du kan nå pastor Josef Nsumbu på tel 070-313 06 01 eller e-post josef@eskilskyrkan.se
Musiker Stefan Silversten på tel 0732-511 412 eller e-post stefan@eskilskyrkan.se
Ungdomsdiakon AnnaMaria Rose på tel 073-444 53 39 eller e-post annamaria@eskilskyrkan.se

Gilla oss på Facebook

Andra kyrkor i Eskilstuna

Equmeniakyrkan

Övriga länkar

Notisarkiv

Månadsarkiv

Predikan på nätet: Prövningens stund

jesus_faith20page_p2023123Matt.4:1-11 
Jesus fördes av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen. När han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter blev han till slut hungrig. Då kom frestaren och sade till honom: ”Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd.” Jesus svarade: ”Det står skrivet: Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun.” 

Sedan tog djävulen honom med sig till den heliga staden och ställde honom högst uppe på tempelmuren och sade: ”Om du är Guds son, så kasta dig ner. Det står ju skrivet: Han skall befalla sina änglar och de skall bära dig på sina händer så att du inte stöter foten mot någon sten.” Jesus sade till honom: ”Det står skrivet: Du skall inte sätta Herren, din Gud, på prov.”

Nu tog djävulen honom med sig upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet och sade: ”Allt detta skall jag ge dig om du faller ner och tillber mig.” Då sade Jesus till honom: ”Gå din väg, Satan. Det står ju skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka.” Då lät djävulen honom vara, och änglar kom fram och betjänade honom.

I söndags påbörjade vi en resa, vars initiativtagare var Jesus. Vägen heter ”Kärlekens väg”. Målet är Golgata utanför Jerusalem. Det målet handlar egentligen om frälsning, min frälsning, din frälsning. Det var helt galet av Gud, hörde vi, att på grund av kärlek offra sin son till döden. Men så skall det vara när man verkligen älskar. Därför kunde den blinde mannen utanför Jeriko inte låta sig besegras av motståndarna som ville tysta honom. Han ropade ännu högre, som en besatt, tills han fick synen tillbaka, och anslöt sig själv till skaran på väg mot Jerusalem.

Människan har aldrig varit nöjd med det hon är, det hon har och det hon ser. Det är kanske detta som ligger bakom alla hennes aktiviteter som man ofta kallar utveckling. Man vill ha lite mer pengar, man vill bli starkare, man vill veta lite mer, man vill försöka klara allting, man vill t.o.m. leva mycket längre.

Drömmen om den bästa framtiden försätter oss i olika situationer och orsakar i oss frestelser eller prövningar. Berättelsen om syndafallet visar att människan inte var nöjd med det som Gud hade sagt till henne (1Mose.3). Ibland vill vi själva ta initiativ för att hjälpa Gud på traven. Abraham som vi hörde om i den gammaltestamentliga texten levde med ett löfte om att hans ättlingar skulle bli så talrika som stjärnorna på himlen (1Mose.15:5). Men när hans fru Sara, märkte att de åldrades utan att ha fått några barn, fick hon sin man att hjälpa Gud med det som egentligen bara Gud kan styra över.

För Adam och Eva blev följden döden, och för Abraham blev konsekvensen allt det som vi lever med idag, att folk reser sig mot andra folk, religion blir grund för konflikter.
Även när vi talar om samma religion koncentrerar vi oss mest på det som skiljer oss åt i stället för det som vi har gemensamt. Man kan säga att hela livet på jorden är en kamp. Jesus som tog oss med på kärlekens väg blev ett exempel för oss på hur vi kan besegra det motstånd vi möter.

Öknen, prövningens plats
Efter dopet fördes Jesus av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen. Det kan låta väldigt konstigt att Gud själv tar sin son till öknen. Öknen betyder i detta sammanhang ett område utan liv. Men det konstigaste av allt är det som författaren skriver om syftet: ”för att prövas av djävulen”. Det vill säga att Gud redan vet innan han skickar sin son till öknen att det blir match/tävling. Jesus skall möta den motståndare som han kommer att bekämpa genom hela sin verksamhet, på samma sätt som många fotbollslag har olika träningsmatcher för att pröva sig fram och för att hitta rätt form innan själva tävlingen börjar.

Gud väljer för den här matchen öknen som plan eller arena, ett område utan liv, och djävulen som motståndare. Det är samma motståndare som vi möter under hela resan till Jerusalem, under hela livet som kristna här i denna öken som är jorden. Matchen mot djävulen handlar om vinna eller försvinna.

Under fyrtio dagar och fyrtio nätter förbereder Jesus sig genom fastan. Fastan är frivilligt avståndstagande från mat, dryck, vila, sömn, umgänge med människor och annat, som hör till livets behov. Den har praktiserats enskilt och kollektivt både i G.T. och i N.T.

När matchen börjar brukar det ta en viss tid för lagen att studera varandra för att veta hur motståndaren spelar. Men om man vill gå till attack med en gång, brukar man sända spioner för att kolla på motståndarlaget när det tränar. Det är till hjälp för att förstå motspelarnas styrka och svagheter.
Satan var säkert vid Jordan när Jesus döptes. Han hörde rösten uppe i Himlen säga följande ord: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde”. Han tyckte att detta var Jesu styrka. ”Jag skall börja attackera honom där”, tänkte han. Två gånger återkom han till detta: ”Om du är Guds son …” Han ville få Jesus att tvivla. När man tvivlar blir man rädd och svag.

Ordet som verktyg
För att vinna kampen använde Jesus ett starkt verktyg, Guds ord. Det handlar om att inte ge en chans till motståndaren för att göra ett enda mål. När matchen börjar försöker djävulen direkt ta initiativet. Tränarna brukar ge råd till sina spelare att undvika att gå på motståndarens spel. Man skall försöka kontra det med att tvinga motståndaren att anpassa sig till det spel som man själv behärskar. Det var det som Jesus gjorde genom att svara på djävulens första prövning: ”Det står skrivet”. Om vi behärskar vårt spel kommer motståndaren att känna riktig svaghet och ändrar sitt spel för att anpassa sig till vårt. Det vill säga, vi tar initiativet i matchen och segern måste bli vår. Med Jesu svar blev det ett mål mot noll.

Djävulen märker att Jesu kontraattack är så stark att han blir tvungen att anpassa sig till Jesu spel.
I den andra prövningen försöker också han använda Guds ord. Men Jesus som bättre behärskar den delen fortsätter att ”göra mål” så att i slutet blir djävulen bortjagad. ”Det står skrivet… Gå bort härifrån!” Det blev tre noll till Jesus.

Varje gång jag läser kyrkans historia ser jag hur Guds barn kunde göra stora ting genom att förlita sig på Guds ord. Just nu ställs frågan om vilken plats Guds ord har i våra liv. Hur ofta läser vi det och hur tar vi emot det, när dagens filosofier tar över, när tvivel råder överallt och när skepticismen ökar. Vilken plats har Guds ord i vårt liv?

Jesus vann matchen med tre noll, och änglarna kom och betjänade honom. De applåderade honom, de hejade på honom. Här ser vi en kamp som börjar enligt Guds planer. Han för sitt barn till öknen för att prövas, precis som han också har placerat dig här på denna jord, i denna öken. Han vet att du måste kämpa. Men den kampen kommer att sluta med en stor seger för dig. En seger som redan är försäkrad i Guds händer. Mellan dessa två punkter i Guds initiativ -att skicka sitt barn till öknen och -att sända sina änglar att fira segern, ligger ”Guds ord”. Håll dig fast i det så segrar du.

Jag vill avsluta med en anekdot. Det var fyra personer som samtalade om valsystemet. En japan berättade om hur duktiga de är, eftersom de redan får resultatet dagen efter valet, trots att det handlar om mycket folk. Amerikanen sa: ”Vi är ännu duktigare. Hos oss publiceras resultatet samma kväll”. En europé sa: ”Vi är mycket bättre än ni alla. När vallokalerna stänger har vi redan en prognos som håller hela valet”. Då sa afrikanen: ”Vi är de allra bästa på det här, eftersom vi vet redan innan valet äger rum vem som vinner det, för det är inte vi som väljer”. Även om anekdoten är litet negativ, kan vi kan lära oss av den, att på kärlekens väg, oavsett vilka prövningar som kommer, vet vi redan att segern är vår. Matchen kommer att sluta med tre noll!

Amen!

(Första söndagen i Fastan)
2015-02-22
Josef Nsumbu

Skriv en kommentar