Predikan på nätet: Ljuset

IMG_2971
Barnkören framförde en minimusikal tillsammans med Gry Kaijankoski

1 Mos 1:1-5
I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.
Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: ”Ljus, bli till!” Och ljuset blev till. Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret. Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den första dagen.

Joh. 8:12-16
Sedan talade Jesus till dem och sade: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Fariseerna sade då: ”Du vittnar om dig själv, ditt vittnesbörd är inte giltigt.” Jesus svarade: ”Även om jag vittnar om mig själv är mitt vittnesbörd giltigt. Jag vet varifrån jag kommer och vart jag går. Men ni vet inte varifrån jag kommer eller vart jag går. Ni dömer på människovis, jag dömer ingen. Om jag ändå dömer är min dom riktig, eftersom jag inte är ensam; han som har sänt mig är med mig.

Ljuset
Det är svårt och kanske nästan omöjligt att hålla en lång predikan efter en sådan fin och talande musikal om ljuset. Jag skall bara ge några tankar om ljuset.
I begynnelsen sade Gud: ”Ljus, bli till”, och ljuset blev till. Han började sitt skapande verk med ljuset, eftersom allting var kaos. Det fanns ingen ordning, men allting skulle ordnas med och i ljuset.

Kaos
När vi talar om flyktingkatastrof, när vi hör om den terrorattack som Paris och hela Frankrike har drabbats av denna helg, när det berättas om alla krig som skakar hela världen märker vi att det också har blivit kaos. Det finns ingen riktig ordning längre. Vi lever nästan som i djungeln. Då behövs det ljus.

Jesus är det stora ljuset och vi är världen ljus.
Jesus kom som det stora ljuset. Han sade: Jag är världens ljus. Det var Gud själv som hade tänt det ljuset. Sedan sade Jesus: ”Ni är världens ljus” (Matt. 5:14). När frågan ställs i musikalen som vi just har haft här, ”Vem tände ljuset?” blir det också en utmaning för oss. Vi måste, du och jag, vara världens ljus. Vi måste tända det ljuset som skall betyda hopp för världen.

Ibland tycker man att det nästan blir hopplöst. Men vi skall inte låta det onda segra, utan det goda måste segra. Ty, ”Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det”, står det i Joh. 1:5.
Amen!
2015-11-15
Predikan av Josef Nsumbu

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.