Vi ber för Sveriges framtid.
Vi ber för en vit jul.

Medmänsklighet i vår tid

Bild LJsvPå Domsöndagen kommer vi i S:t Eskilskyrkan att tala om hur vi talar om medmänsklighet i vår tid.

Ord kan vara som knappar att trycka på, säger pastor Linda Joelsson. Om vi säger ”vi har inte råd att ta emot fler flyktingar” så väcks genast en oro för att resurserna inte ska räcka för de ”egna”.

– Om vi säger ”vi måst hjälpa de flyktingar som kommer hit” så väcks associationen att det kunde ha varit jag som var på flykt. Dessa ordval är som knappar och därför väcks känslorna av rädsla respektive medkänsla oavsett vad vi tycker på förhand.

– Dessa känslor kan vara svåra att värja sig mot. Därför är det viktigt att välja tydligt hur vi talar om människor som kommer till oss i dessa dagar.

– Säg ”jag hoppas att vi kan hjälpa de flyktingar som kommer hit på bästa sätt”. Säg det ofta, flera gånger varje dag och gärna i olika sammanhang, uppmanar Joelsson.

Oavsett vad vi anser i frågan, så reagerar vi känslomässigt på det sätt som ”knapparna” ber oss om.

Linda Joelsson står till förfogande för intervju. Kontakta henne gärna på tfn: 072-7432668 alt. e-post: linda.joelsson@ths.se

Pressrelease Domsöndagen St Eskilskyrkan