Vi ber för alla ensamkommande flyktingar.

Kontakta vår pastor

Rapport från scoutlägret Vilda 2014

bild-4wSöndagen den 3 augusti var det inryckning på scoutlägret Vilda på Skräddartorp. Eskilstuna var först på plats. Vi kunde känna brandlukten från branden utanför Sala, dock spred sig ganska snart en röklukt över lägerområdet som kom från våra nybyggda kök. Tälten restes och lägret invigdes. Eskilstunas kök var stort och rymligt och innehöll en lyxig diskavdelning, två bord, spisar, tältöppningen, utkikstorn med matplats, en välkomnande portal samt en rikt utsmyckad brevlåda för lägerposten.

Temat för lägret var att en professor kommit bort mitt i arbetet med att stänga till portaler till andra världar. Genom portalerna dök det upp vikingar, ryska ubåtsförare, Pettson och Findus och diverse andra figurer. Några änglar jobbade som assistenter åt professorn och de tog hjälp av alla scouter på lägret. Genom olika chiffer fick vi ledtrådar och på spärrningen samlade scouterna delar till en apparat som skulle kunna stänga portalen. Det lyckades och professorn dök upp igen och tackade för hjälpen.

Från Eskilstuna åkte vi med 6 äventyrare, 4 upptäckare och senare kom 9 spårare samt några ledare.

Äventyrarna sov i tonårsbyn och deltog i aktiviteter som båtbygge med race i bäcken, nattspårning och flottbygge med tävling som avslutning på det projektet. Eskilstuna och Malmköpings flotte kunde delvis ses över vattenytan, dock kunde förarna sitta på den hela vägen runt banan i alla fall. Under nattspårningen träffade scouterna på olika figurer som kommit genom portalerna och de skulle lösa olika uppgifter för att få delar till ett pussel. De träffade på figurer från olika filmer, dataspel och böcker. Det var kusligt värre, fast några patruller valde att bära med sig en ljusstav som var ett tecken på att man ville ha en lättare version av läskigheterna.

Upptäckarna fick prova lite olika hantverk samt baka bröd. Några aktiviteter gjordes tillsammans med lägergrannarna från Frövi.

När Spårarna kom fick de gå en spårning och samla saker till bygget av maskinen som skulle stänga portalerna.

En av dagarna var det festdag där alla kårerna hade förberett olika aktiviteter och alla patrullerna fick gå runt och prova på. Eskilstunas bidrag var en gigantisk slangbella där man fick skjuta vattenballonger som patrullmedlemmar skulle fånga hela. Vidare fanns det en linbana, ansiktsmålning, fika, pratstund med änglarna m.m.

Dagarna innehöll även lek, bad, matlagning samt lägerbål. Kvällen avslutades med frivillig andakt.

Lägerbålen var uppskattade med sånger, sketcher och roligheter. Vi fick prova att sjunga Laurenzia två och två i armkrok med ryggen mot varandra och vid ett annat tillfälle samma sång igen fast stående på ett ben. En annan nyhet var sången ”Hubert Axel Kent och Tord”, den är annars mer känd som ”Huvud axlar knä och tå”.

För ledarna fanns tillfällen att gå olika utbildningar och inspirationspass. Klarade man hålla sig vaken länge nog på kvällen kunde man gå på ledarfika och dela gamla lägerminnen.

Tältet för upptäckare och spårare delades med en mus som höll en ledare vaken på nätterna.

Eskilstunascouterna var utrustade med blåröda lägerhattar som gjorde det lätt att hitta och känna igen oss.

Lördagen den 9 augusti revs köken och tälten. Dock hade en kår sista natten fått en ny utbyggnad på sitt kök och en ubåt (upp och ned vänd kanot med periskop) låg där ett av matborden tidigare hade suttit.

Lägret avslutades med flagghalning och alla scouterna åkte trötta och lortiga hem med huvudet fullt av lägerminnen att leva gott på tills nästa sommar.

Vill någon veta mer går det bra att fråga lägerdeltagarna så får ni nog höra fler spännande lägerhistorier.

Eva Rönnebratt

Bilder från Vilda 2014 (Foto: Eva Rönnebratt)

bild-1w

bild-2w