Vi ber för en bra avslutning på terminen.
Vi ber för dem som kämpar med psykisk ohälsa.

Hälsning från Jerusalem och Betlehem

img_9048_claes-goran_500Det är en nästan overklig upplevelse att vara i ett soligt och varmt Jerusalem dessa dagar – inte mer än 9 mil bort från det krig som pågår i Gaza. Vi märker nästan inte alls av det i själva gatubilden. Dock möter vi människor som på olika sätt uttrycker sin förtvivlan över det som sker. Också israeler som förskräcks av den brist på inlevelse i det som sker. I går var vi i Betlehem/Beit Sahour och firade gudstjänst tillsammans med den katolska församlingen. I gudstjänsten fanns det grupper av barn från olika delar av västbanken. Gudstjänsten hade barnens situation som utgångspunkt. Det handlade om hur barnen hamnar i kläm i den konflikt som pågår. Barnen ledde förbönen där man bad för fred och försoning. Barnen bad för världens ledare och för situationen i Gaza. Senare under dagen skulle barnen delta i en demonstration mot kriget i Gaza. På Födelsekyrkan i Betetlehem vajade svarta flaggor. Här och där kunde vi se plakat uppsatta med ord som uttryckte sympatier för de människor som nu drabbas av kriget.

I går kväll – söndag kväll – mötte vi DIAKONIA:s regionchef som berättade om det övergrepp på Gazas befolkning som nu pågår – hur männiksorna i Gaza uppfattar det som att man är brickor i ett spel med flera länder inblandade.
Vi oroas över det vi hör nu att israels armé är på väg in i Gaza City i regelbundna gatustrider. De människor som redan befinner sig i en trängd situation har ingenstans att ta vägen. Katastrofen blir bara än mer omfattande.

Idag har vi varit iväg tillsammans med en judisk människorättsorganisation – B´selem. Vi har sett hur muren runt exv. Betelehem påverkar männiksors livssituation. Hur stora grupper palestinier fråntagits sitt land och sin utkomst. Inte minst är det barnen som kommer i kläm och berövas sitt hopp. Vi har sett förfärliga exempel på hur familjer helt isoleras – från släkt, från skola och marker man odlat.  Så mycket lidande i spåren av israelisk occupatioin av palestinsk mark.  Jag hoppas i något sammanhang få en möjlighet att berätta något av det vi sett och hört om.

Jag är i Jerusalem i anslutning till att BILDAS studiecenter ska återinvigas efter en omfattande renovering. Studeicentret har en styrgrupp i vilken jag ingår.  Studiecentret är ett uttryck för en svensk närvaro i ett sammanhang där inte minst den kristna kyrkan är hårt trängd.

Claes-Göran Ydrefors